A Yamaha MotoGP csapatának blogja

Yamaha Racing

Jerezi körkép

2015. április 29. - Syracuse

Első európai állomásához érkezett a gyorsaságimotoros-világbajnokság. A helyszín nem más, mint a festői Andalúzia, azon belül Jerez de la Frontera.

A Spanyol Nagydíj az egyik legnagyobb múltra visszatekintő esemény, 1950 óta mindössze 5 olyan év volt, hogy nem került megrendezésre, bár további 12 alkalommal az 500cc pilótái nem álltak rajthoz. Jerez "csak" 1987-ben lett a naptár része, korábban a Circuito del Jarama és az utcai Montjuïc Park adott otthont a versenynek. A 13 kanyarból álló jerezi pálya 1985-ben lett megnyitva. A 4423 méteres aszfaltcsík 8 jobb- és 5 balkanyarból áll, illetve a rajt-célegyenesen kívül még egy hosszabb egyenesből.

A statisztikák elemzésénél most Jerezre koncentrálnék, persze a korábbi két helyszínen is szerepeltek/nyertek már Yamahák. Az eddigi 27 versenyből 5 alkalommal nyert Yamaha-pilóta Jerez de la Fronterában, a legtöbb elsőséget a Honda tudhatja magáénak, szám szerint 19-et, de van itt 2 futamgyőzelme a Suzukinak is, és 2006-ban Loris Capirossi révén a Ducati is felért a csúcsra a királykategóriában. Valentino Rossi 3-3 alkalommal állhatott a dobogó tetején a Honda és a Yamaha színeiben is, Jorge Lorenzo pedig 2 futamgyőzelemmel büszkélkedhet, természetesen a Yamaha révén, és ő az, aki az utolsó aranyat szállította a hangvillásoknak, még 2011-ben.

A címvédő természetesen Marc Marquez, az a Marc Marquez, akinek az idei részvétele törött kisujja miatt kérdéses volt. Dani Pedrosa továbbra sem versenyképes, Marquez pedig nem teljesen egészséges, így adott a lehetőség Rossi és Lorenzo számára. A 9-szeres világbajnok korát meghazudtoló formában van, az idén eddig kiugró teljesítményre képtelen spanyol számára pedig elérkezett az idő, hogy bizonyítson. Úgy gondolom, hogy a célegyenesben a Ducatik ismét veszélyesek lesznek, és valamiért az az érzésem, hogy most a Suzuki is beleszólhat majd a verseny kimenetelébe. Jerez mindig rendkívül izgalmas futamokkal kecsegtet, és ha beigazolódnak a spekulációim, idén sem lesz ez másként.

Reméljük, hogy a színvonal marad, és a gyári Yamaha pilótái egyaránt dobogós helyezéssel (a Doktornak ez lenne a 200. ilyen) távozhatnak Spanyolországból. Európai lévén, ezen a hétvégén már a szokásos délelőtti/kora délutáni időpontokra kell koncentrálnunk, a MotoGP futama vasárnap 14:00-tól élőben látható a DigiSport 2-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://yamahamotogp.blog.hu/api/trackback/id/tr697408268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása