A Yamaha MotoGP csapatának blogja

Yamaha Racing

Öreg Doktor nem vén Doktor

Avagy körrekord, pole pozíció, vérre menő csata, baráti csevejjel a végén

2015. június 27. - Syracuse

Hollandiában Marc Marquez 25 körön át elhitette velünk, hogy hirtelen ő lett a mezőny legtaktikusabb versenyzője, hogy aztán az utolsó körben kiderüljön: ő még mindig meglehetősen agresszív, Rossival viszont még 36 évesen sem lehet packázni. Na de nézzük, mi is történt a rekordok hétvégéjén.

Azt hiszem, Assent nem nagyon kell bemutatnom a motorsportrajongóknak, hiszen amellett, hogy egy rendkívül izgalmas pálya, 1949 óta részét képezi a Gyorsaságimotoros-világbajnokság versenynaptárának. A hétvégét megelőzően a királykategóriában 6-6 itteni győzelemmel állt az élen Valentino Rossi és Giacomo Agostini, a jelenlegi mezőnyből pedig Marc Marquez (2014), Jorge Lorenzo (2010) és Nicky Hayden (2006) tudtak korábban Holland TT-t nyerni.

Már a szabadedzéseken is látszott, hogy Marquez és Rossi lesznek a hétvége főszereplői, egyedül a 2. szabadedzésen volt Dani Pedrosa a leggyorsabb, míg a Ducati és a Suzuki úgy tűnt, nem nagyon fog beleszólni az "élmenők" dolgába. Az időmérő edzésen aztán végleg kiderült, hogy a Doktor még ilyen idősen is tud fejlődni, hiszen új pályacsúccsal szerezte meg idei első pole pozícióját Aleix Espargaró és Marquez előtt. A warm upon aztán megint a spanyol volt a leggyorsabb, de a 9-szeres világbajnok közvetlenül követte őt. A 26 körös versenyt szokás szerint szombaton rendezték meg, 90000-es tömeg előtt.

A 67. Holland TT első köreiben már kiderült, hogy bizony nem csak a Ducati-Tech3-Suzuki trió esélytelen a győzelemért harcolni, de még a remek rajtot fogó Jorge Lorenzo sem. A Yamaha spanyolja végül 4 másodperces hátránynál hagyott fel végleg a motor széthajtásával, valószínűleg az esőtől is tartva. Lorenzo 3. helye egyébként sem volt túl nagy veszélyben, de a jóval mögötte haladó Andrea Iannone is egy idő után magabiztosan tartotta pozícióját. Marquez nem szerette volna egyetlen féktávon ismét eldobni az egész hétvégéjét, tapadt Rossira, így sokáig "csak" az 5. és 10. helyek között láthattunk csatákat, azok viszont igazán kielégítőek voltak. 7 körrel a leintés előtt aztán Marquez sem bírta tovább a feszültséget, az első kanyarban megelőzte az olaszt. Vale tudta tartani az egyre növekvő tempót, de a 22. körben rájött, hogy baj van, így visszavette az 1. helyet, és próbált valamiféle előnyt kimotorozni az utolsó körre.

A 26. körben azonban kiderült, hogy Marquez továbbra is egyetlen féktávra van a győzelemtől, amit az aszfaltcsík utolsó sikánjában próbált megszerezni. Belső íven érkezve próbált a lehető legkésőbb fékezni (megkockáztatva ezzel egy Mugellohoz és Barcelonához hasonló eredménytelenséget), motorja összeért a Yamahával, Vale pedig kénytelen volt elhagyni a pályát az utolsó kanyarra, hogy megmutassa, ő sem adja egykönnyen a győzelmet, és hogy épségben célba is érjen - hiszen legrosszabb esetben hátrasorolják a világbajnoki címvédő mögé. A kockás zászlót tehát a Doktor látta meg először, dobogóra állhatott még Marquez és Lorenzo (a futam teljes végeredményét ide kattintva érhetitek el).

Az eset után természetesen megjelentek a fanyalgók, de a felvételeken egyértelműen látszik, hogy a két motor összeért, hasonló manőverért pedig tudjukkik már a szándék láttán is megbüntették volna Marquezt, de hát ez a különbség verseny és körözgetés között. Az aggódó lelkeket egyébként megnyugtatom, hogy ha csak egy pilóta van a mezőnyben (ezt azért erősen kétlem), aki fordított helyzetben ugyanezt tette volna, mint Rossi, az pontosan Marc Marquez.

A legfontosabb dolog azonban még hátravan, hiszen a leintés után is van élet. Sokszor emlegettem már, hogy igazi összehasonlítási alap nem sok van a MotoGP és a Forma 1 között (ilyen pl. a nézettség, a pilóták száma, a gyártók száma), ezért úgy gondolom, hogy a mai napon megtaláltuk az utolsót is: sport vs. üzlet. Kommentben nyugodtan írjátok meg, hogy az F1-ben mikor volt utoljára hasonló eset után az érintett felek között baráti kézfogás és mosolygós diskurzus a futam eseményeiről - a közelmúltban ilyenre nem emlékszem. A Forma 1-ben ugyanis minden a pénz körül forog, így koholt ellentétek húzódnak a versenyzők között, nem megengedhető a sportemberi korrektség sem. A MotoGP asseni nagydíja után viszont mind Valentino Rossi, mind Marc Marquez tisztelettel nyilatkozott ellenfeléről - a kettejük közötti jeleneten felül is. A Honda utólag megkérdőjelezte ugyan az olasz sikerét, de ez a pilóták kapcsolatán nem hiszem, hogy rontani fog.

Ez volt tehát a 2015-ös Holland TT, mely egyébként Vale 7. itteni királykategóriás diadala volt, úgyhogy Assen egyeduralkodójaként veheti mihamarabb az irányt West Sussex felé.

Egyébként nyomjon egy lájkot, aki tényleg elhitte a szezon előtt, hogy Rossinak valós esélye van a 10. világbajnoki cím megszerzésére. Rendben. Most írjon a bejegyzés alá kommentet, aki arra tippelt, hogy féltávhoz közeledve 10 pontos előnye lesz Lorenzoval szemben. Köszönöm. Most már csak ki kell szurkolnunk az újabb címet, hiszen fiatalabb már a Doktor sem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://yamahamotogp.blog.hu/api/trackback/id/tr847578444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása