A Yamaha MotoGP csapatának blogja

Yamaha Racing

Katari körkép

2015. március 25. - Syracuse

Új év, új esélyek. Holnap végre hivatalosan is megkezdődik a 2015-ös MotoGP világbajnokság első versenyhétvégéje. Új rovatunk, az információs körkép következik, először Katarból.

Az 5380 m hosszú pálya Losail külvárosában helyezkedik el, 2004-ben nyitották meg. A 6 bal-, és 10 jobbkanyar miatt szükség van az aszimmetrikus gumikra. 2004-ben rendeztek itt először futamot, 2007 óta startol Katarban a gyorsasági motoros világbajnokság, 2008-ban pedig ez a pálya adott otthont a MotoGP történetének első villanyfényes versenyének. A 348.3 km/h-s sebességrekord Andrea Dovizioso nevéhez fűződik, a legjobb köridőt pedig Casey Stoner motorozta 2008-ban, 1:55.153-mal.

A Yamaha rendszerint jól megy ezen a pályán, az eddigi 11 versenyből 5-öt a Hangvillások nyertek, míg a Honda és a Ducati 3-3 győzelemmel büszkélkedhet, 2005 óta pedig minden évben legalább egy Yamaha-versenyző dobogóra állhatott a Losail International Circuit-en. A futam rendszerint sok izgalmat szokott hozni, az utóbbi időben ez persze betudható az esemény szezonnyitó és éjszakai mivoltának is.

Idén Rossi és Lorenzo célja természetesen Marquez becserkészése lesz, de valószínűleg hátrafelé is figyelniük kell majd. Qatarban megesik, hogy kaotikus egy-egy nagydíj, ráadásul teljesen nem tiszták még a 2015-ös erőviszonyok. Dani Pedrosa mindig tűzközelben van, a Ducati rövid távon rettentően gyors, és szerintem a Tech 3 Yamaha és a Suzuki pilótái is képesek lesznek meglepetéseket okozni. Nem gondolja ezt másképp Valentino Rossi sem: „Nagyon örülök, hogy a sok tesztnap után végre következik az első verseny. Nagyon elégedett vagyok a téli előszezonnal. A motor sokat fejlődött, de még mindig rengeteg munka vár ránk. Sajnos az eső miatt nem tudtuk úgy befejezni a gyakorlást, ahogy szerettük volna, ezért fontos lesz, hogy ott folytassuk a munkát a motorral, ahol abbahagytuk. Úgy tűnik, Katarban sok pilóta lesz gyors, ezért közel leszünk egymáshoz az időket tekintve, ez legalább kiderült a tesztből. Már nagyon izgatottan várom, hogy elkezdődjön a szezon. Én és a csapatom is készen állunk, és jól érzem magam. Mindannyian rendkívül motiváltak vagyunk!” Jorge Lorenzo a tavalyi eredményét szeretné egy győzelemmel feledtetni: „Az előszezon véget ért, s már alig várom, hogy végre versenyezzünk. Nagyon pozitív télen vagyunk túl, amely során érkezett néhány új alkatrész, és a teljesítményünk is javult. Mindkét sepangi gyakorláson remek munkát végeztünk, és világos elképzelésünk van arról, hogyan javíthatnánk a gépen. Ezt követően néhány napja Katarba utaztunk, sajnos azonban annak ellenére, hogy ez a pálya általában jobban kedvez a YZR-M1-nek, kissé szenvedtünk a jó beállítások megtalálásával. Emellett végül az utolsó napot is elbuktuk az eső miatt, amelyért kár, de most már a szezon első kihívása vár ránk, az igazi tétre menő játék, és úgy utazunk Losailba, hogy szeretnénk az első győzelmünkért harcolni. El akarom felejteni, mi történt itt egy évvel ezelőtt, amikor a futam első körében buktam. Szerencsére idén jobb formában érkezünk ide, és jobban teljesíthetünk az idény első felében, szóval meglehetősen optimisták vagyunk a verseny előtt.”

A Doktor legutóbb 2010-ben állhatott a Katari Nagydíj dobogójának felső fokán, a Yamaha pedig 2013-ban nyert itt utoljára, Lorenzo révén. Reméljük a legjobbakat, azaz, hogy a két pilóta egyike megszerzi a Yamaha 6. katari győzelmét. Futam vasárnap 20 órától a DigiSport 2-n, a teljes menetrendet itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://yamahamotogp.blog.hu/api/trackback/id/tr377302298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása