A Yamaha MotoGP csapatának blogja

Yamaha Racing

Fekete október

2014. október 13. - Syracuse

Fekete október - sajnálatos módon így is jellemezhetnénk a technikai sportok közelmúltját. Az alábbiakban kitekintünk az autó- és motorsport világának elmúlt néhány évének szörnyűségeire. A linkek alatt szereplő videókat csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

2006.10.06. - A 32 éves Mark Porter a V8 Supercars ausztráliai bajnokságának bathurst-i versenyén komoly balesetbe keveredett. Az eset után kórházba szállították, ahol belehalt fejsérüléseibe.

2007.10.07. - Az 1994 és 2004 között a MotoGP-ben versenyző Norifumi "Norick" Abe közúti balesetben elhunyt. Abe Kawasaki városában motorozott, amikor egy kamion szabálytalanul fordult meg előtte. Két és fél órával a baleset után jelentették be a versenyző halálát.

2011.10.16. - Az IndyCar világbajnokság zárófutamának 11. körében tömegbaleset történt, melyben halálosan megsérült a kétszeres Indianapolis 500 győztes Dan Wheldon. A hivatalos jelentések szerint Wheldon már akkor a klinikai halál állapotában volt, mikor a helikopter elszállította a Las Vegas Motor Speedwayről. Halála után utcát neveztek el róla a floridai St. Petersburgben.

2011.10.23. - Ez az a dátum, amit valószínűleg minden olvasónk ismer, és e sorok írása közben nekem is a hideg futkos a hátamon. A MotoGP 17. fordulójában, a Maláj Nagydíj 2. körében Marco Simoncelli elvesztette uralmát motorja fölött, majd a mögötte érkező Colin Edwards és Valentino Rossi motorja elé került... Természetesen azonnal piros zászló következett, majd alig egy órával a baleset után bejelentették a 2008-as év 250 cc-s világbajnokának halálát. Super Sic jó barátja volt Rossinak, aki személyes tragédiaként (saját magát hibáztatva) élte meg a 24 éves pilóta halálát, és a mai napig rendszeresen megemlékezik róla, tiszteleg az emléke előtt. 2011.11.03. óta a san marinoi versenypálya a Misano World Circuit Marco Simoncelli nevet viseli.

2013.10.06. - Az IndyCar világbajnokság utolsó előtti versenyén, Houston utcáin Dario Franchitti, Takuma Sato és E.J. Viso szenvedtek balesetet, melyben 13 néző is megsérült. A 4-szeres világbajnok Franchitti súlyos sérüléseket szerzett, felépülése után orvosai tanácsára felhagyott a versenyzéssel.

2014.10.05. - A Formula 1-es világbajnokság tájfunnal sújtott Japán Nagydíjának 41. körében Adrian Sutil megcsúszott a vizes aszfalton. A történteket a szervezők rosszul ítélték meg, nem küldték be az autó mentésének ideje alá a biztonsági autót, így egy körrel Sutil balesete után Jules Bianchi az éppen mentést végző daruskocsiba száguldott, valószínűleg szintén egy vízátfolyáson történő megcsúszás után. Bianchi Marussiája az ütközés erejétől darabokra tört, a 25 éves francia versenyzőt azonnal kórházba szállították - az ítéletidőre való tekintettel helikopter helyett kocsival. A pilótát azóta többször is megműtötték, vérömlenyt távolítottak el az agyából, állapota jelenleg is kritikus, de stabil. (Amíg bizonytalan Bianchi állapota, mi sem szeretnénk videót közzétenni a balesetről, aki akarta, már úgyis megtalálta.)

2014.10.05. - Olaszországban egy motorbaleset során 55 éves korában elhunyt Andrea de Cesaris, aki 1980 és 1994 között 208 nagydíjon állt rajthoz a Formula 1-ben.

 

A fent említett példákhoz mindössze 8 évet kellett visszamennem az időben, csak az élkategóriák tragédiáit és kizárólag az októberi eseményeket vettem figyelembe - sajnos ennél jóval több (esetenként halálos kimenetelű) komoly baleset történt a közeli és távoli múltban egyaránt. Veszélyes vállalkozás ez, melyben teljesen mindegy, hogy valaki mennyire jó versenyző, milyen gyors reflexekkel, láthatóan még a pályán kívül sincs biztonságban.

Jules Bianchinak és az előző télen síbalesetet szenvedő Michael Schumachernek mihamarabbi felépülést kívánunk!

UPDATE: 2015. július 17-én éjjel egy nizzai kórházban, ahol balesete óta kómában feküdt, elhunyt Jules Bianchi. Béke poraira!

A bejegyzés trackback címe:

https://yamahamotogp.blog.hu/api/trackback/id/tr536769679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása