A Yamaha MotoGP csapatának blogja

Yamaha Racing

Lorenzo és az eső

2014. november 27. - Tamás60

Köztudott, hogy Jorge Lorenzo mostanában nem megy valami túl jól vizes körülmények között, és idén Valenciában a motorcserével el is számolta magát.

2013-as asseni balesete óta az eső a spanyol mumusa, ami érthető is, hiszen akkor kulcscsonttörést szenvedett. Idén, ha vizes volt a pálya, láthatóan jóval óvatosabban vezetett a mezőny többi tagjánál, és a motorcserére is hamarabb szánta el magát. A szabályok értelmében esős körülmények között a királykategória pilótái saját belátásuk szerint cserélhetnek motort. Az említett valenciai versenyen Jorge rosszul döntött, amikor motort váltott, Aragóniában viszont neki kedvezett az időjárás, hiszen a vizes pályán a motorcserét késleltető Marc Marquez és Dani Pedrosa is bukott, így az elővigyázatosságnak köszönhetően Lorenzo megnyerte azt a futamot Aleix Espargaró és Cal Crutchlow előtt célba érve.

Ettől függetlenül a Yamaha spanyolja veszélyesnek tartja ezt a szisztémát, és inkább kötelezővé tenné a gumicserét ilyen körülmények között: "Véleményem szerint a show és a szórakoztatás szempontjából a ’flag-to-flag’ rendszer nagyon jó. A pilóták biztonságának szempontjából viszont úgy hiszem, nem ez a legjobb opció. Megértem, hogy a verseny megszakítása a televíziós jogok miatt nem lenne célszerű, de a slickeken való motorozás szerintem túl veszélyes. Már mondtam korábban is, hogy az egy lehetőség, hogy a pilótákat kötelezzük a bokszlátogatásra, ha belengetik a fehér zászlót. Nem azt kell mondani, hogy „esik, szóval bemehetsz a bokszba, ha akarsz”, hanem azt, hogy „be kell menned”. Úgy gondolom, ha a fehér zászló bemutatása után mindenkinek lenne két köre, hogy meglátogassa a bokszát, az egy jó opció lenne. De nem igazán tetszett az illetékeseknek az ötletem, szóval szerintem minden marad a régiben.”

Természetesen a kötelező motorcserének hátrányai is lennének, hiszen bármikor kialakulhat olyan helyzet - mint például Valenciában is - hogy az eső ugyan elkezd szemerkélni, de a pálya nem lesz elég vizes ahhoz, hogy a motorcsere minden pilóta számára indokolttá váljon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yamahamotogp.blog.hu/api/trackback/id/tr156936741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása