A Yamaha MotoGP csapatának blogja

Yamaha Racing

Rossi: „Az utolsó tíz százalék elérése volt a legnehezebb”

2015. július 18. - Syracuse

Valentino Rossi a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájának összetett éllovasaként kezdhette meg a nyári szünetet, hiszen három győzelmének és további hat dobogós helyének köszönhetően 13 pont az előnye csapattársával, Jorge Lorenzóval szemben. A Doktor elárulta, a Ducatis időszak után rendkívül nehéz volt újra elérnie a maximumot.

Kiválóan sikerült a 2015-ös szezon első fele Valentino Rossi számára: Katarban, Argentínában és Assenben nyerni tudott, a maradék hat helyszínen pedig egyaránt dobogóra állhatott, ennek köszönhetően pedig 179 pontjával ő vezeti a MotoGP összetett tabelláját, 13 egység előnnyel yamahás kollégája, Jorge Lorenzo előtt. Az olasz motoros legutóbb 2009-ben kezdett hasonlóan jól: akkor 176 ponttal állt kilenc forduló elteltével, s akkor be is húzta eddigi utolsó vb-elsőségét. Ennél több bajnoki egységet csupán három alkalommal gyűjtött az évad ezen pontjáig, méghozzá 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben, amikor szintén őt koronázták meg a királykategória legjobbjává.

Bő két évvel ezelőtt azonban nem úgy tűnt, hogy Rossi ilyen eredményekre lehet képes, hiszen hiába tért vissza nagy reményekkel a balul sikerült két ducatis esztendő után a Yamahához, 2013-ban még nem tudta felvenni a versenyt Lorenzóval és a Repsol Honda duójával. Tavaly aztán már Marc Marquez legközelebbi üldözőjének számított, az idei évre pedig a gyengébb kvalifikációs eredményeket leszámítva újfent korábbi önmagát idézi. A „Doktor” elárulta, hogy az utolsó lépések megtétele volt a legnehezebb az elmúlt évtizedben látott formája visszanyeréséhez:


„Az elejétől kezdve úgy éreztem, hogy egy bizonyos szintet kényelmesen el tudok érni, ami szerintem nagyjából 90 százalék lehetett” – idézi Rossi szavait a crash.net szakportál. „Az utolsó tíz százalék visszaszerzéséhez viszont időre volt szükségem a nehézségekkel teli és egy másik motoron eltöltött két év után. Ez volt a legnehezebb része: elérni a száz százalékot” – vélekedett a kilencszeres vb-győztes, aki azt is elmondta ismét, hogy a Ducatinál eltöltött két év során a saját maga képességeibe vetett bizalma is megingott:

„Bármely pilóta, ha nem éri el az általa elvárt eredményeket, azonnal arra gondolsz, hogy már nem vagy képes többé a határon motorozni. Ráadásul én már akkor sem voltam épp fiatal. Ezért arra gondolsz, hogy basszus, lehet, hogy a többiek már gyorsabbak nálad, és nem vagy képes elérni a határaidat. Ráadásul a Ducatival rendre problémáim voltak a gép elejével, így ha kicsit jobban húztam a gázt, elestem. Nehéz helyzet volt” – fogalmazott Rossi, aki három hét múlva, Indianapolisban folytathatja hadjáratát pályafutása tizedik összetett elsőségéért. Nem lesz egyszerű menet számára a „második félidő” sem, hiszen az utóbbi két forduló tapasztalatai alapján Lorenzo mellett akár még Marquez is beleszólhat a végső sikerért folyó küzdelembe.

 

forrás: p1race.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://yamahamotogp.blog.hu/api/trackback/id/tr57637270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása